Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/loco-translate/loco.php on line 157

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 401

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 419
Portugalinsotalaivoja jälleen Aurinkorannikolla - Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset, tapahtumat ja ihmiset
Etusivu

Portugalinsotalaivoja jälleen Aurinkorannikolla


Deprecated: wp_make_content_images_responsive on kehotettu välttämään versiosta 5.5.0 asti! Käytä sen sijaan wp_filter_content_tags(). in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-includes/functions.php on line 5323

Portugalinsotalaiva on yksi vaarallisimmista meduusoista. (kuva: Juha Tuurihalme)

Aktiivinen lukijamme Juha Tuurihalme lähetti oheisen kuvan vaarallisesta meduusasta Portugalinsotalaivasta. Tuurihalmeen mukaan näitä myrkyllisiä olioita oli kymmenittäin sunnuntaina iltapäivällä Los Bolichesin rannalla Fuengirolassa.

Aktiivinen lukijamme Juha Tuurihalme lähetti oheisen kuvan vaarallisesta meduusasta Portugalinsotalaivasta. Tuurihalmeen mukaan näitä myrkyllisiä olioita oli kymmenittäin sunnuntaina iltapäivällä Los Bolichesin rannalla Fuengirolassa.

Portugalinsotalaiva on polttiaiseläinlaji ja yksi ihmiselle vaarallisimmista. Myrkky aiheuttaa ihmiselle kovaa kipua ja uidessa voi aiheuttaa tajunnan menetyksen ja hukkumisen. Pistoksen saanut voi kokea myös hengenahdistusta ja pahimmillaan rytmihäiriöitä. Ihoon polttiasen pistos voi tehdä rumia palovammoja.

Portugalinsotalaivalla on noin 15 cm vedenpinnan yläpuolelle kohoava, 9–35 cm pitkä, typpi-happi-hiilimonoksidi-kaasuseosta täynnä oleva ja sulkijalihaksella varustettu kelluke, joka toimii purjeen tavoin auttaen liikkumisessa. Veden alla sillä on pitkät lonkerot, joissa on ravinnonhankinnassa käytettävät polttiaissolut. Portugalinsotalaiva voi levittää lonkeronsa jopa 30 metrin päähän. (lähde: wikipedia)

Asiantuntijat kehottavat uimareita välttämään meduusoja. Edes kuolleisiin meduusoihin ei pidä koskea, koska ne voivat aiheuttaa kiusallisia reaktioita vielä jonkin aikaa kuolemansa jälkeenkin.

Jos meduusa pääsee polttamaan, asiantuntijat neuvovat huuhtomaan kosketuksen saanutta kohtaa nimenomaan suolavedellä. Jos iholle on jäänyt meduusan lonkero, se on poistettava pinseteillä tai hätätapauksessa vaikka pankki- tai muulla mukana olevalla muovikortilla. Sormin ei lonkeroihin pidä koskea.

Kipua voi hoitaa kylmällä, mutta ei suoraan jäillä, koska jäät ovat yleensä makeaa vettä, joka tässä tapauksessa pahentaa tilannetta. Jos käyttää jääpaloja, ne pitää laittaa muovipussiin.

Normaalisti meduusanpolttaman oireet paranevat itsestään, mutta jos ne selvästi ja nopeasti pahenevat ja esiintyy muita oireita kuin kipua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Aurinkorannikon meduusatilannetta voi seurata mobiililaitteella Aula del Mar -säätiön kehittämällä Infomedusas-sovelluksella. Se on ladattavissa ilmaiseksi.

Antti Pekkarinen

Tietoja toimittajasta

Antti Pekkarinen

Antti Pekkarinen

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Kolumnit

Viikon kysymys

Kuinka paljon syöt mämmiä pääsiäisenä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Sää Fuengirolassa

Weather Icon

Fuengirola.fi Facebookissa

Tilaa aika!