Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/loco-translate/loco.php on line 157

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 401

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 419
Nauti auringosta turvallisesti - Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset, tapahtumat ja ihmiset
Etusivu Hyvinvointi

Nauti auringosta turvallisesti

Valosta ja lämmöstä kannattaa ja saakin nauttia! Iho kannattaa kumminkin suojata auringon haitallisilta UV-säteilyltä ja nauttia auringosta maltilla.

Valosta ja lämmöstä kannattaa ja saakin nauttia! Iho kannattaa kumminkin suojata auringon haitallisilta UV-säteilyltä ja nauttia auringosta maltilla.

Auringolla ja valon lisääntymisellä on paljon positiivia vaikutuksia ihmiseen. Aurinko kohottaa mielialaa, parantaa vireystilaa ja käynnistää ihossa D-vitamiinin tuotannon. Elintärkeän D-vitamiinin riittävästä saannista on hyvä huolehtia.

Vaaleaihoinen suomalainen saa kuitenkin riittävän D-vitamiini annoksen kesäaikaan alle tunnissa, kun kasvot ja kädet ovat paljaana ja UV-indeksi on yli kolme.

Niin ihanaa kun auringossa olisikin loikoilla, sillä on myös omat haittavaikutuksensa. UV-säteet pystyvät aiheuttamaan ihossa kemiallisia muutoksia, jotka paitsi vanhentavat ihoa, voivat pahimmillaan ajan kuluessa johtaa ihosyöpien syntyyn.

UV-säteilyltä ja sen syöpäriskeiltä on kuitenkin helppo suojautua. Kannattaa valita ihoa suojaavat kevyet vaatteet, käyttää päähineitä, aurinkolaseja ja kehon muihin osiin aurinkorasvaa. Oleskele auringossa lyhyitä aikoja ja vältä auringonottoa 11–15 välisenä aikana. Makuuasennossa altistut myös säteilylle neljä kertaa ene

Rusketu maltilla

Kukapa ei haluaisi saada hiukan väriä iholle kesän aikana? Täytyy vain muistaa, että aurinko tarttuu myös suojavoiteen läpi. Ruskettuminen on hitaampaa kuin ilman voidetta, mutta tässäkin asiassa maltti on valttia ja maltilla hankittu rusketus kestää myös pidempään.

Aurinkosuojatuotteen valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi ikä, ihotyyppi, suojattava kehon osa sekä päivän UV-indeksi. Hyvä aurinkosuojatuote antaa suojaa sekä UVA- että UVB säteitä vastaan.

Kun auringon säteily on voimakasta, ota käyttöön parempi suoja, mieluiten vähintään SK 30 . Lapset tulisi suojata erittäin korkean suojakertoimen tuotteella. Aurinkosuojatuotteita ei suositella taaperoille, vaan heidän ihonsa tulisi ensisijaisesti suojata vaatteilla ja välttämällä auringon valoa.

Älä säästele suojaa

Aurinkovoidetta ei kannata säästellä, sillä voide suojaa vain, jos sitä on iholla riittävästi ja koko ajan. Uusi kerros on tarpeen parin tunnin välein. Voiteen lisääminen pitää yllä suojakertoimin lupaamaa suojaa, mutta ei kuitenkaan pidennä vaikutusaikaa.

Rantaolosuhteissa aurinkovoiteen tulee ehdottomasti olla vedenkestävää ja sitä kannattaa lisätä normaalia useammin. Kiva tuulenvire rannalla ja vilvoittavassa merivedessä käynti saattavat olla petollisia, etkä huomaa, kuinka kuumasti aurinko porottaa ihollesi. Aurinkovarjo kannattaa ottaa kuumimpana aikana rannalle mukaan ja pysytellä sen alla.

Karrelle palanut iho ei ole kenestäkään kiva lomamuisto, joten nautitaan auringosta, kesästä ja sen lämmöstä hyvien suojien kera. Oikealla suojautumisella jopa 95 prosenttia ihosyövistä on estettävissä.

Virpi Mikanoja

 

Tietoja toimittajasta

Mika Heikkilä

Mika Heikkilä

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Kolumnit

Viikon kysymys

Kuinka paljon syöt mämmiä pääsiäisenä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Sää Fuengirolassa

Weather Icon

Fuengirola.fi Facebookissa

Tilaa aika!