Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/loco-translate/loco.php on line 157

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 401

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 419
Papua-Uuden-Guinean heimotaidetta Málagassa - Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset, tapahtumat ja ihmiset
Etusivu Matkailu

Papua-Uuden-Guinean heimotaidetta Málagassa


Deprecated: wp_make_content_images_responsive on kehotettu välttämään versiosta 5.5.0 asti! Käytä sen sijaan wp_filter_content_tags(). in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-includes/functions.php on line 5211

Papualainen morsiushuntu simpukoista. (Kuva: Meri Hallamaa)

Vielä ensi viikkoon asti on Málagan yliopiston tiloissa tarjolla erittäin mielenkiintoinen kurkistus useamman Papua-Uuden-Guinean alkuasukasheimon taiteeseen.

Vielä ensi viikkoon asti on Málagan yliopiston tiloissa tarjolla erittäin mielenkiintoinen kurkistus useamman Papua-Uuden-Guinean alkuasukasheimon taiteeseen.

Balilla 17 vuotta asunut taiteilija Ángela Calero kävi ensimmäisen kerran Papua-Uudessa-Guineassa vuonna 2002, ja siitä alkoi kiinnostus alkuasukasheimojen rikkaaseen kulttuuriin. Rohkeasti hän uskaltautui yksin primitiivisten ja muusta maailmasta eristäytyneiden heimojen pariin.

Indonesian kieltä taitavana Calero pystyi kommunikoimaan tulkin kanssa, joka puolestaan osasi paikallisia kieliä. Näin taiteilija pääsi lähempään kontaktiin muun muassa asmat-, dani- ja yaliheimojen taiteeseen ja keräsi ajan mittaan laajan kokoelman koru- ja koriste-esineitä.

Osa tästä kokoelmasta on nyt näytteillä Málagan yliopiston tiloissa. Lisäksi esillä on taiteilijan omia töitä, jotka ovat saaneet inspiraationsa papualaisesta luonnontaiteesta.

– Papualaiset heimot, kuten monet muutkaan, eivät koe taidetta samalla lailla kuin me. Taide-esineet ovat jokapäiväisessä käytössä, tai otetaan esille juhlamenojen ajaksi, ja melkein aina jokainen valmistaa itse omat koristuksensa.

Materiaalit saadaan luonnosta, ja niitä yhdistellään. Esimerkiksi metsästetyn eläimen raatelukynnet tai hampaat höyheniin. Niiden valmistuksessa kauneus ei ole ainoa kriteeri, vaan pyritään tuomaan esille muitakin arvoja, kuten rohkeus, josta todisteena kaulakoru pyydystetyn kasuaarilinnun piikeistä ja terävistä kynsistä, kertoo taiteilija .

– Sattumalla on merkittävä sijansa papualaisessa kulttuurissa. He käyttävät vain harvoja ja hyvin alkukantaisia työkaluja, eivätkä he työskentele minkään edeltä laaditun mallin mukaan. He saattavat yksinkertaisesti ottaa kvartsikiven käteen ja rikkoa sen säpäleiksi heittämällä maahan. Sitten he keräävät palaset ja sitovat ne toisiinsa kasveista saaduilla kuiduilla. Se on siis sattuma joka muokkaa kivet.

Papualaisten heimojen läheinen suhde luontoon on vaikuttanut merkittävästi Angela Caleron omien töiden syntyyn; nekin on valmistettu pääasiallisesti luonnon materiaaleista. On käytetty puuta, koppakuoriaisia, fossiileita, simpukoita ja niin edelleen.

Näyttelypaikka:

Rectorado, Universidad de Málaga, C/ Cervantes,2 (puistokadulla arkeologisen museon jälkeen, 15-20min kävely junan päätepysäkiltä)

Näyttely on avoinna 2. maaliskuuta asti. Ilmainen sisäänpääsy.

Aukioloajat:

Ma-la 10.00-14.00 ja 17.00-21.00. Kiinni sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

Ilmaiset opastetut käynnit ilman ennakkoilmoittautumista: ma ja ke klo 10-19. Kokoontumispaikka: Sala de exposiciones

Meri Hallamaa

Tietoja toimittajasta

Janne Leipijärvi

Janne Leipijärvi

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Kolumnit

Viikon kysymys

Kuinka paljon syöt mämmiä pääsiäisenä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Sää Fuengirolassa

Weather Icon

Fuengirola.fi Facebookissa

Tilaa aika!