Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/loco-translate/loco.php on line 157

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 401

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 419
Riina Leppäkangas: Passiivisuus nykypäivänä - Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset, tapahtumat ja ihmiset
Blogi Etusivu Hyvinvointi

Riina Leppäkangas: Passiivisuus nykypäivänä

Nykypäivänä istumme hyvin paljon sekä töissä että vapaa-aikana. Istumme tietokoneen ääressä, töiden lisäksi usein myös kotona vielä monia tunteja.

Tv:n ääressä voi helposti vierähtää koko ilta. Istumme autossa matkalla sinne sun tänne, vaikka samaisen matkan voisi taittaa pyörällä ellei kävellenkin.

Istumisella ja liikkumattomuudella on yhteys useiden pitkäaikaissairauksien syntyyn. Näitä ovat esimerkiksi diabetes ja valtimosairaudet.

Istuminen voi kuormittaa yksipuoleisesti kehon tukirakenteita ja varsinkin paljon tietokoneella istuvat saavat usein vaivoiksensa alaselkäkipuja kuin myös jumeja niska- ja hartia-alueelle.

Tämän lisäksi istuminen hidastuttaa aineenvaihduntaa. Tällöin siis kulutat vähemmän energiaa joka voi johtaa lihomiseen ja rasvan kertymiseen, hyvin usein keskivartaloon.

Istuminen on kuitenkin osa nykypäivää, sillä useita töitä tehdään esimerkiksi tietokoneella toisin kuin ennen vanhaan, ruumiillisen työn aikaan.

Mitä sitten voisi tehdä jollei halua kärsiä istumisen haitoista tai ainakin minimoidakseen niitä? Istumisen tauottaminen olisi ainakin hyvä ratkaisu.

Nouse säännöllisin väliajoin hetkeksi ylös tuolista ja pyöräytä vaikkapa muutaman kerran hartioita ympäri.

Satulatuolin käyttö voi olla parempi vaihtoehto oikeaa istuma-asentoa haettaessa, mutta täytyy muistaa, ettei tämä sovi välttämättä kaikille.

Vapaa-ajalla monipuolisen liikunnan harrastaminen on suotavaa, sillä silloin vahvistetaan tärkeää tukilihaksistoa, joka omalta osaltaan on erittäin tärkeässä roolissa vaivojen ennaltaehkäisyssä.

Pienillä asioilla on merkitystä; valitsetko esimerkiksi mieluummin rappuset hissin sijaan? Yleisesti ottaen liiku, liiku ja vielä kerran liiku. Vapaa-ajalla voit itse valita, mihin aikasi käytät.

Toivottavasti kuitenkin valitset liikkumisen passiivisuuden sijaan. Toki ei tule unohtaa lepohetkiäkään. Niillä on oma tärkeä tehtävänsä kokonaisuuden kannalta!

Riina Leppäkangas

Asiasanat

Tietoja toimittajasta

Riina Leppäkangas

Riina Leppäkangas

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Kolumnit

Viikon kysymys

Kuinka paljon syöt mämmiä pääsiäisenä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Sää Fuengirolassa

Weather Icon

Fuengirola.fi Facebookissa

Tilaa aika!