Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/loco-translate/loco.php on line 157

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 401

Notice: Undefined index: automatic_updates in /home/int48368a/beta.fuengirola.fi/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 419
Voimaharjoittelu vauhdittaa lihasten kierrätysjärjestelmää - Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset, tapahtumat ja ihmiset
Hyvinvointi

Voimaharjoittelu vauhdittaa lihasten kierrätysjärjestelmää

Tutkijoiden mukaan lihasharjoittelusta on hyötyä myös eläkeiässä, vaikka aiempaa liikuntataustaa ei olisikaan.

Tutkijoiden mukaan lihasharjoittelusta on hyötyä myös eläkeiässä, vaikka aiempaa liikuntataustaa ei olisikaan.

Jyväskylän yliopiston ja Oslon yliopiston yhteistutkimus osoittaa, että voimaharjoittelu lisää lihasten kierrätys- ja jätehuoltokoneistojen eli autofagosomien määrää nuorten miesten lihaksissa.

Autofagia-mekanismi on prosessi, jossa solut hajottavat omia rakenteitaan kuten proteiineja sekä soluelimiä ja hyödyntävät niitä uusiin rakenteisiin. Tutkimusaihe nousi koko tiedemaailman tietouteen 2016, kun japanilaistutkija Yoshinori Ohsumi sai mekanismin selvittämisestä Nobelin palkinnon.

Autofagia-mekanismin häiriöiden on todettu olevan yhteydessä moniin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin, kakkostyypin diabetekseen, silmänpohjan rappeumiin ja syöpiin.

Tuoreen suomalaisnorjalaisen tutkimuksen mukaan noin kuusikymppisten miesten, jotka eivät ole harrastaneet liikuntaa aiemmin, autofagosomien määrä ei lisääntynyt voimaharjoittelun avulla yhtä lailla kuin heitä nuoremmilla miehillä.

– Tämä saattaa teoriassa rajoittaa lihasten vaurioituneiden rakenteiden kierrätystä ja jätehuoltoa jatkossa, aiheesta väitöskirjaa tekevä Jaakko Hentilä ja akatemiatutkija Juha Hulmi selittävät.

Toimii kaikenikäisillä

Hentilä kertoo, että jatkossa tulee myös selvittää, miten lihasten autofagia toimii yli 60-vuotiailla miehillä, jotka ovat harrastaneet liikuntaa koko ikänsä.

Tutkijoiden mukaan lihasharjoittelusta on kuitenkin hyötyä myös eläkeiässä, vaikka aiempaa liikuntataustaa ei olisikaan.

– Voimaharjoittelu kehittää lihasten kokoa ja voimaa melko samalla tavalla iästä riippumatta. Voimaharjoittelusta on monenlaista hyötyä: se esimerkiksi parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja yleistä toimintakykyä, Hentilä kertoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vain miesten autofagosomeja, mutta tutkijat olettavat, että voimaharjoittelun vaikutukset ovat samanlaiset myös naisilla.

Marena Ahonen

Tietoja toimittajasta

Tiina Piha

Tiina Piha

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Kolumnit

Viikon kysymys

Kuinka paljon syöt mämmiä pääsiäisenä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Sää Fuengirolassa

Weather Icon

Fuengirola.fi Facebookissa

Tilaa aika!